boeken over wijn

Wat kunnen we genieten van een wijntje. Op een koude winteravond een heerlijk glas goede rode wijn bij het haardvuur, of juist op een zonnige dag een glas koele witte wijn in de tuin of op een terras. Een heerlijk hapje erbij. Wijn kan eigenlijk bij elke gelegenheid. En als je wijn gaat kopen, wat kun je dan wegdromen bij de prachtige omschrijvingen.

Als je een echte liefhebber van wijn bent, dan wil je er meer van weten. Wanneer drink je welke wijn, of hoe proef je wijn. We zijn natuurlijk niet allemaal sommelier, maar het is wel interessant als je kunt proeven of een wijn op eikenhout gerijpt is bijvoorbeeld. Er zijn een heleboel boeken geschreven over wijn en er zijn er veel zeker de moeite waard. Ik benoem er drie die echte aanraders zijn.

Wijnkenner word je zoWijnkenner word je zo, geschreven door Ophélie Neiman

Soms is het lastig kiezen. De teksten in de wijnkaart zijn aanlokkelijk, maar welke keuze moet je maken. En welke wijn neem je uit het enorme assortiment van de slijterij? Dit boek laat je stap voor stap zien wat je moet weten en waar je op kan letten. En bron van informatie en belangrijke thema’s komen aan bod.

Je komt alles te weten over druivensoorten en leert aroma’s herkennen. Je krijgt praktische informatie over welke glazen het beste bij welke wijn gebruikt kunnen worden en je leert alles over de beste temperatuur om je wijn te serveren.

Daarnaast krijg je alle nuttige details over wijnstreken en nieuwe wijnen. Na het lezen van dit boek heb je alle kennis in huis en weet je precies welke wijn je kunt schenken bij elke gelegenheid.

wijn-spijs bijbelDe wijn-spijs bijbel, geschreven door Victoria Moore

Zoals de titel al aangeeft is dit een perfect boek om meer te weten te komen over welke wijnen goed bij welk voedsel combineren. Victoria Moore is zowel smaakexpert als vinologe en ze laat je een boeiende ontdekkingsreis maken langs wijn- en voedselcombinaties. De juiste wijn bij je diner, of de juiste hapjes bij je wijn, Moore laat je zien wat je wel en niet moet doen en ook waarom.

Dit informatieve boek inspireert je en daagt je smaakpapillen uit tot nieuwe ervaringen. Een leuke aanvulling is het hoofdstuk over wijnen van de Lage Landen, geschreven door Niek Beute.

Leven als Gort in FrankrijkLeven als Gort in Frankrijk, geschreven door Ilja Gort

Dit boek kun je als wijnliefhebber niet laten liggen. Goed geschreven en met de humor die we van Ilja Gort kennen. Een heerlijk boek om in een ruk uit te lezen. Het vertelt zijn verhaal van de aanschaf van een oud Frans wijnkasteel in 1994 en hoe hij hier in tien jaar tijd een bloeiend wijnbedrijf van maakt.

Gort laat je meedelen in het wel en wee van zijn Franse wijnchateau en geeft je een inkijkje in goed bewaarde geheimen over hoe wijn gemaakt wordt. Soms emotioneel, maar vooral heel humoristisch laat hij je meedelen in het waarmaken van zijn droom, en leert je tegelijk over wijnen en Frankrijk.

Soortgelijk bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.