gezonder met airfryer

Steeds meer huishoudens schakelen tegenwoordig over op de airfryer. Dit alternatief voor de frituurpan zorgt niet alleen voor lekkere producten, maar is ook nog eens een stuk gezonder. Maar hoe werkt dat eigenlijk, zo’n airfryer?

Wat is een airfryer?

Een airfryer kun je het beste vergelijken met een friteuse of een mini- heteluchtoven. Het voedsel dat je in de airfryer bereidt, wordt namelijk verwarmd door middel van hete lucht. Deze wordt door het apparaat geblazen en kan een maximale temperatuur bereiken van 200 graden Celsius. Zo gaart het voedsel dus door de werking van hete lucht. In vrijwel alle gevallen is het mogelijk om de temperatuur in te stellen.

Wat is het verschil met een frituurpan?

Het grote verschil tussen een airfryer en een frituurpan is dat je bij een frituurpan olie of vet gebruikt om de producten in te bereiden. Je kent het vast wel: bitterballen, oliebollen of friet bereid je allemaal in de frituurpan. Een ander verschil is dat je met een airfryer behalve frituren ook kunt bakken en grillen. Kippenpoten, groenten en zelfs muffins maak je gemakkelijk klaar in de airfryer. Met een goede airfryer bereid je met gemak hele gerechten, iets wat je in een frituurpan niet lukt.

airfryer vs frituurpan

Kun je met een airfryer gezonder koken?

Je kunt met een airfryer gezonder koken, maar het is niet zo dat koken met een airfryer per definitie gezond is. Friet blijft een ongezond product, of het nu uit de airfryer komt of uit de frituurpan. Het is wel zo dat friet uit de airfryer minder of geen olie bevat en dus minder vet en minder calorieën bezit. In een frituurpan wordt het voedsel helemaal in de olie gedoopt en dit trekt in het product, waardoor er een vet- en calorietoename ontstaat. Dit is bij een airfryer niet het geval.

airfryerHoe werkt een airfryer?

Je kunt met een airfryer veel meer dan alleen snacks bereiden. Kies dan ook gerust producten die voorkomen in de Schijf van Vijf en maak deze klaar in de airfryer. Groenten, kip, vette vis of aardappeltjes kun je allemaal bakken of grillen in de airfryer. Gebruik eventueel een lepel olie om het product te bereiden. Dit kan geen kwaad en maakt het product iets lekkerder. Door de airfryer op een maximumtemperatuur in te stellen van 180 graden Celsius voorkom je bruine of zwarte randen en korstjes.

Natuurlijk zijn er heel wat opties als je een airfryer gaat aankopen – maar doe zeker je research. Op deze website kan je een heel diepgaande producttest vinden om zeker de juiste airfryer aan te kopen.

Is het voedsel lekkerder?

Of je de producten uit een airfryer lekkerder vindt dan uit de frituurpan of een oven ligt voornamelijk aan jezelf. Veel mensen vinden het lekker dat voedsel uit frituurpan knapperig is. Daarnaast speelt natuurlijk ook de hoeveelheid vet een rol. Veel mensen houden van vet eten. Maar met de airfryer kun je zeker ook hele smaakvolle gerechten bereiden die ook nog eens een stuk gezonder zijn. Daarnaast is het ook een kwestie van uitproberen en wennen. Het ene product is lekkerder dan het andere uit de airfryer en het bakproces moet je ook even onder de knie krijgen.

Soortgelijk bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.