hardlopen voor gewichtsverlies

Heb je wat tijd over en denk je erover na om te gaan lopen? Goed idee! Het zou meerdere voordelen hebben, denk aan een betere conditie en lekker in de buiten lucht zijn. Wil je liever hardlopen zodat je kunt afvallen? Dat is natuurlijk ook mogelijk! Hou er wel rekening mee, dat je naast hardlopen ook op je voeding moet letten. Anders gaat het je niet lukken. Toch: beweging is één van de beste manieren om gewicht te verliezen, en hardlopen is een geweldige optie!

Hardlopen om af te vallen

Hardlopen is een hele goede aanvulling op een gezonde voedingsstijl. Wanneer je rustig 5 kilometer hardloopt verband je al snel 400 calorieën. Dat hangt natuurlijk ook wel een beetje af van lichaamsbouw, gewicht etc. Reken op ongeveer 7000 calorieën per kilo. Dus stel je wilt ongeveer een halve kilo per week afvallen, dan zul je driemaal per week 5 km moeten hardlopen. Daarnaast zul je ook nog eens 350 calorieën moeten besparen op je voeding.

Conditie en afvallen

Wanneer je graag af wilt vallen, hoef je geen super hoog tempo aan te houden. Wanneer je hardloopt, train je namelijk meer je conditie. Je lichaam gaat de koolhydraten en de suiker gebruiken die in je lichaam hebt. Je wordt ook sneller moe als je te hard loopt en daardoor stop je er eerder mee. Zo verbrand je dus ook minder vet. Loop hard op een matig tempo. Wanneer je vet wilt verbranden is het verstandig om je hartslag in de gaten te houden, wanneer je hartslag namelijk te hoog is, werk je aan conditie en niet aan verbranden. Je kunt dus beter iets minder snel lopen en wat langer door lopen.

meet je hartslagMeet je hartslag

Hoe hoog je hartslag is op het juiste moment, is moeilijk te zeggen. Dit hangt namelijk af van een aantal factoren. Er wordt gezegd dat de ideale hartslag zo rond de 45 a 50 slagen zit wanneer je een ideale vet verbranding wilt.

Er is een formule om uit te rekenen, wat de maximumhartslag is. Dat is 220 – de leeftijd die je hebt. Ben je dus 40 dan is de maximale hartslag 180. Wanneer je gaat joggen, dan zorg je ervoor dat hartslag boven de 130/135 zit. Wanneer je echt zeker wilt zijn en een goed advies wilt, kijk dan even naar een personal trainer. Met een sporthorloge kun je jouw hartslag in de gaten houden.

Geduld en regelmaat

Geduld is een schone zaak. Ga dus niet denken dat je meteen resultaten gaat zien na een week. Je lichaam heeft dan ook rust nodig. Bouw daarom altijd rust en hersteldagen op. Regelmatig joggen doe je op vaste dagen, zo bouw je het namelijk goed op en zo voorkom je blessures, Wanneer je begint met een training van ongeveer 20 minuten, 2 of 3 keer per week dan bouw je het voorzichtig op. Bouw het rustig af en wissel hardlopen af met lopen. Forceer je zelf ook zeker niet en train liever wat langer op een laag niveau dan dat je meteen op je max gaat. Uit eindelijk kom je daar namelijk ook gewoon.

Allerlei gezondheidsvoordelen

Hardlopen is niet alleen goed, maar heeft ook vele voordelen voor de gezondheid. Het is zelfs bewezen dat de kans op eerder overlijden daalt met 27 procent. Ook is het bewezen dat het risico op een depressie vele malen minder is. Wanneer je afvallen en conditietraining met elkaar combineert, werk je aan beide goede punten. Maar vergeet zeker ook niet te genieten.

hardlopen om te vermageren

Maak een voedingsplan

Wanneer je hebt gesport, of dus hebt gelopen, eet je onbewust net iets meer! Combineer daarom dus je loopschema met een goed voedingsplan. Eet geen tot weinig suiker, veel groente en combineer dit met gezonde proteïnen. Water drinken is altijd gezond, maar wanneer je een gezond voedingsplan wilt al helemaal. Vind je het moeilijk om een voedingsplan te maken? Laat je dan eens bij staan door een voedingsexpert. Nog een goede tip, schrijf op wat je allemaal eet. Dan ben je namelijk een stuk bewuster wat je eet en wat dat met je lichaam doet!

Let op met blessures!

Ga niet meteen als een gek hardlopen, dit is voor niemand goed. Werk langzaam en bouw alles op. Zo voorkom je namelijk een hoop blessures. Wanneer je in een keer veel te hard wil gaan, dan zijn de blessures een stuk groter. Het is ook nooit een slecht idee om je bij te laten staan door een professional.

Soortgelijk bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.