Een steeds grotere groep mensen probeert minder vlees te eten. En dat is niet vreemd, het is namelijk aangetoond dat veel vlees eten helemaal niet goed voor je is. Minder vlees eten kan ook helpen bij het afvallen, omdat vlees vaak veel calorieën bevat. Daarnaast helpt het dierenleed te voorkomen en draag je, door minder vlees te eten, bij aan een duurzamer klimaat. Vlees is namelijk verantwoordelijk voor maar liefst veertig procent van de broeikasgassen die in Nederland bij de productie van voedsel vrijkomen.
Ben je aan het overwegen om minder vlees te eten, maar weet je nog niet goed waarmee je het vlees kunt vervangen? In dit stuk bespreken we vier verschillende vleesvervangers die je hierbij kunnen helpen. Met deze vleesvervangers zorg je ervoor dat je toch aan de benodigde voedingsstoffen komt (die je anders uit vlees zou halen). Daarnaast zijn ze ook gewoon erg lekker.
Inhoudstabel
1. Kant-en-klare vleesvervangers
Als eerste heb je natuurlijk de keuze uit veel kant-en-klare vleesvervangers. Van bijna alle vleessoorten die er te koop zijn, kun je ook een vegetarische variant kopen. Zo kun je vegetarische kip, vegetarisch gehakt of vegetarische boterhamworst kopen. Een groot voordeel hiervan is dat deze kant-en-klare vervangers het makkelijk maken om, zonder al te veel aanpassingen in je recepten, op maaltijden zonder vlees over te stappen. Je hoeft niet over nieuwe recepten na te denken, maar vervangt het vlees simpelweg door de bijhorende vleesvervanger. Ook worden aan kant-en-klare vleesvervangers vaak stoffen toegevoegd die ook in vlees te vinden zijn, zoals vitamine B12, vitamine B1 en eiwitten. Meer info over deze échte vleesvervangers kan je vinden op deze goede website.
2. Tofu
Tofu (of ’tofoe’)is ook een populaire vleesvervanger. Tofu is een soja-product dat oorspronkelijk uit China komt. Een groot voordeel van tofu is dat het van zichzelf al veel natuurlijke eiwitten bevat. Als je veel sport en toch graag minder vlees wilt eten, kan het dus verstandig zijn om regelmatig wat tofu aan je maaltijd toe te voegen. Zo kun je toch effectief spieren opbouwen, zonder daarbij vlees te moeten eten. Let er wel op dat tofu van zichzelf vrij weinig smaak heeft, en dus het beste met kruiden of sausjes op smaak kan worden gebracht.
3. Peulvruchten
Als je minder vlees wilt eten, is het ook slim om wat vaker peulvruchten aan je maaltijd toe te voegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan witte en bruine bonen, erwten, kidneybonen en linzen. Deze peulvruchten bevatten namelijk veel belangrijke voedingsstoffen die ook in vlees te vinden zijn. Zo bevatten ze een hoge dosis vitamine B1 en ijzer. En ze bevatten, net als tofu, ook veel eiwitten. Daarom zijn ook peulvruchten goed geschikt voor sporters.
4. Vegetarische vis
Ook voor vis zijn kant-en-klare vervangers te vinden. Zo kun je onder andere vegetarische vissticks, vegetarische zalm, vegetarische tonijn en zelfs vegetarische sushi eten. Veel van deze vervangers hebben een basis van soja (hierdoor hebben ze ook een hoog gehalte aan eiwitten). Verder wordt er vaak algenextract, citroen en zeewier aan de vervangers toegevoegd, waardoor ze een unieke visachtige smaak krijgen.
Kortom, er zijn gelukkig veel lekkere alternatieven voor vlees beschikbaar. Minder vlees eten hoeft dus zeker geen negatieve impact op je maaltijden te hebben.
Eet smakelijk!