vliegende mieren in huis

Gedurende een paar dagen per jaar kan je ze in grote getale zien, de vliegende mieren. Meestal buiten in de tuin, maar tot grote schrik van sommige mensen ook wel eens binnen in huis. Wat zijn dit voor een mieren en wat kan je er tegen doen? In dit stukje meer uitleg hierover.

Koninginnen

Een koningin heeft bij mieren een duidelijke rol, zorgen voor zo veel mogelijk nakomelingen. In het nest legt ze wel duizenden eieren die door de overige mieren worden verzorgd. De overige dieren nemen deze taak trouwen bloedserieus en geven hier hun leven voor als het nodig is. Uit de uitgekomen eieren komen alleen werksters met als doel het nest zo groot mogelijk te maken. Op een gegeven moment is het nest genoeg en dan besluit de koningin om te denken aan volgende generaties. Hier zijn weer nieuwe koninginnen voor nodig. Uit de eieren die ze nu legt komen uitsluitend bevruchte mannetjes en vrouwtjes mieren. Deze mieren zijn voorzien van vleugels en zullen op een gegeven moment gaan paren. Dit wordt gedaan in de zogenaamde bruidsvlucht, het moment dat de vliegende mieren de overlast geven. Eigenlijk is dit dus niets anders dan de paring van de mieren om zo nieuwe generaties te maken in de toekomst.

Vliegende mieren in huis

Helaas komt het wel eens voor dat de mieren hun paringsritueel binnen in huis doen. Het kan zo maar zijn dat je een paar duizend vliegende mieren in huis hebt, iets dat je natuurlijk liever niet hebt. Op het moment dat dit geval is kan je er helaas weinig tegen doen op het gebied van bestrijding. Voor het moment kun je het beste je stofzuiger pakken en ze opzuigen. Ze zullen zich verplaatsen naar het licht en daardoor altijd op of nabij ramen zitten.

Wat je wel in de gaten moet houden is dat wanneer je vliegende mieren in huis hebt ze wel nesten in je huis hebben. Hier moet je voor de toekomst iets aan doen. Het kan zijn dat het handig is om hier een professioneel iemand naar te laten kijken om uit te zoeken waar ze zich schuil houden.

Bestrijding van vliegende mieren

Zoals hierboven beschreven is het niet zinvol om vliegende mieren te bestrijden, in tegenstelling tot gewone mieren. In het meest extreme geval zal je een aantal dagen achter elkaar last hebben van die beestjes maar dan is het ook weer klaar. Op het moment dat je mieren in huis aantreft, is het tijd om te bestrijden als dit nodig is, wanneer ze eenmaal vliegen ben je gewoonweg te laat en zul je er volgend jaar sneller bij moeten zijn.

Soortgelijk bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.